top of page
zeilen_op_het_wad (95).jpg

Rondvaart met Praam

Rondvaart met praam 

Prijzen:  Dagtocht € 500,00

              Middag € 400,00

 

Maximaal 12 personen per praam. Combinatie met zeiltjalk “Babbelaer” als moederschip voor accommodatie is mogelijk

 

Neem contact op met Petra

Telefoon +31(0)6 - 38105763

E-mail: j.devries42@knid.nl 

Zeilpramen

We hebben een aantal zeilpramen varen op het Lauwersmeer, namelijk de “Durk Snoad”, “Salomon Levi “ en “Frou de Frys”.


Deze pramen varen alle drie emissie-arm, omdat ze voorzien zijn van electrische aandrijving in combinatie met zeilen.
Deze pramen zijn te huur met schipper, of zonder schipper, maar dan wel aan personen welke ruime ervaring hebben met het zeilen met platbodems.
In elke praam kunnen 10 gasten vanaf een ruime comfortabele zitplaats genieten van het natuurschoon wat “Nationaal Park Lauwersmeer” te bieden heeft.


Naast het genieten van de natuur is er natuurlijk in overleg de mogelijkheid om voor eventuele sanitaire “stops”, of de gelegenheid om de hongerige magen te verwennen in plekken als Zoutkamp, Lauwersoog of Oostmahorn (Ezonstad ) aan te doen…..Dokkumer Nieuwe Zijlen heb ik er niet tussen
gezet, omdat deze plek meestal de plaats van afvaart en aankomst is, maar in overleg is ( bijna ) alles mogelijk.

Varen voor groepen

Voor eventuele bedrijfs of familie-uitjes is een combinatie pramen en “Babbelaer” een geschikte optie. De “Babbelaer” zal dan als moederschip kunnen fungeren en de pramen zijn geschikt om in “wedstrijdverband” elkaar de loef af te steken…..Of, tsja, bedenk het maar.


De pramen zijn allemaal scheepjes die ooit door boeren, rietsnijders en vissers gebruikt werden als werkpaarden, maar door de tijd zijn ingehaald en voor het werk overbodig werden…..De meesten lagen op de hydraulische knipschaar of snijbranders van oudijzerhandelaren te wachten op een
roemloos einde, maar zijn door ons min of meer gered en volledig gerestaureerd tot wat zij nu zijn en kunnen. Dit betekende vaak volledig of halve nieuwe onderwaterschepen omdat ze door gebruik en de tand des tijds al flink in verval waren geraakt.


“Durk Snoad” is een z.g. vissermannetje, zij dankt haar naam aan het feit dat ze “omgekeerd” gebouwd is, zodat bij het binnenhalen van de netten minder of geen slijtage aan het netwerk kon ontstaan.


“Salomon Levi” is in opdracht van een brandstofhandelaar uit Makkum bij de werf van Amels in Makkum gebouwd. Toen de brandstofhandelaar bedacht dat hij het vervoer van zijn handel sneller en gemakkelijker met een vrachtauto kon doen, raakte bij hem de praam overcompleet en werd deze
aangekocht door visserman Johannus Koornstra voor het gebruik bij het zetten van palen voor de visserij op paling op het Ijsselmeer. Johannus verkocht zijn bedrijf net na de eeuwwisseling en ook de praam kwam werkeloos voor de wal.


“Frou de Frys“ is een praam die door een rietsnijder uit “It Bûtenfjild” bij Feanwâlden, gebruikt werd voor het verzamelen en vervoeren van zijn gesneden bossen riet. Wij ontdekten haar op “Marktplaats” en zij was reeds verhuisd naar de randen van de Biesbosch, maar had daar al reeds
een recreatieve functie. Haar naam was daar “Mevr. De Frys”, maar wij vonden dat een Friese praam ook in Friesland behoort te blijven. Over de aankoopprijs werden we het redelijk snel eens en bij aankomst in haar “heitelân” hebben we Mevr. veranderd in “Frou de Frys”.

bottom of page